Kocaeli Haberleri Kocaeli Son Dakika

Kocaeli'nin Nabzını Tutan Site Kocaeliparaf.com'a Hoşgeldiniz. Kocaeli'in Güçlü Sesi, Kocaeli Haber, Kocaeli Haberleri, Kocaeli Yerel Haberleri

Kocaeli Paraf Haber Sitesi

Kemalpaşa Mh. Cumhuriyet Cd. Petan İşhanı Kat: 5 No:30 İzmit, Kocaeli
sennuruzan@gmail.com

Çeker: Memurlar Seyyanen Zam İstiyor

Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Çeker, beklentileri karşılamayan zam oranıyla ilgili konuştu. Zammın enflasyon oranına göre çok yetersiz olduğunu ifade eden Çeker, seyyanen zam talep etti.

Çeker: Memurlar Seyyanen Zam İstiyor

Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Çeker, beklentileri karşılamayan zam oranıyla ilgili konuştu. Zammın enflasyon oranına göre çok yetersiz olduğunu ifade eden Çeker, seyyanen zam talep etti.

Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şubesi Başkanı Ömer Çeker, 2023 yılının ilk yarıyılı için kamu çalışanlarına yapılan maaş zam oranının düşük olması nedeniyle ortaya koyduğumuz kararlılığımız sonucunda yüzde 5 artışla yüzde 30 seviyesine çıkarılan zam oranı yeterli değildir. Kamu çalışanlarının ek zam talebi karşılanmalı, seyyanen zam yapılmalı” dedi. Başkan Çeker’in açıklamaları şöyle:

YETERSİZ DEMİŞTİK

Türkiye Kamu-Sene üye Türk Sağlık Sen olarak geçtiğimiz gün açıklanan yüzde 25’lik zammın yetersiz olduğunu ve beklentileri karşılamadığını kamuoyu ile paylaşmıştık. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon verilerini, 3 Ocak 2023 Salı günü açıkladı. Buna göre Aralık ayında tüketici fiyat artışı aylık bazda yüzde 1,18 ve yıllık bazda yüzde 64,27 olarak açıklandı. Enflasyon, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 64,27 ve on iki aylık ortalamaya göre yüzde 72,31 olarak gerçekleşti. İstanbul Ticaret Odası (İTO)’nun yapmış olduğu araştırmaya göre ise göre ise İstanbul’da yıllık enflasyon yüzde 92,97 olduğu açıklanmıştır. ENAG'a göre ise aralıkta aylık enflasyon yüzde 5,18, yıllık enflasyon yüzde 137,55 olduğunu açıklamıştır.

4 KURUMUN ORANI DA FARKLI

TÜRK-İŞ tarafından hazırlanan açlık ve yoksulluk sınırı Aralık 2022 araştırmasına göre dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 4,41 oranında, son 12 ayda yüzde 98,41 oranında artış gerçekleşti. Açlık sınırı 8 bin 130 lira, yoksulluk sınırı da 26 bin 481 lira olduğunu açıkladı. Dört kurumun açıklamış olduğu enflasyon rakamları birbirinden farklı. Kamu çalışanları, emekli memurların 2023 yılının ilk yarıyılındaki maaş zamları, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranına göre belirlenmektedir. TÜİK’in enflasyonu ile vatandaşın mutfağındaki enflasyon çok farklı. Kamu işvereni TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları oranında kamu çalışanlarına ve emekli memurlara yüzde 25 daha sonra yüzde 5 toplamda ise yüzde 30 zam verdi.

HAYAL KIRIKLIĞI

Yapılan maaş zammı gerçek enflasyonun çok altında kalmaktadır. Bu da kamu çalışanlarının mutsuzluğuna ve geçim sıkıntısı çekmesine sebebiyet verecektir. Kamu işvereni 2023 yılının ilk yarıyılı için kamu çalışanlarının maaşlarına yüzde 25+5 =30 zam yaptığını açıklaması çalışanlarda hayal kırıklığı yaratmıştır. Yapılan zam, yetersiz olduğu gibi beklentileri karşılamaktan uzaktır. Yetkili Sarı Sendikanın ekonominin geldiği noktayı, ekonomik verileri ve kamu çalışanlarının çektiği ekonomik sıkıntıları görmezden gelerek 2023 yılının ilk yarıyılı için açıklanan yüzde 25 zammı ayakta alkışlaması, akıl tutulmasıdır. Memur bunu hak etmiyor

YETKİLİ SENDİKA ALAY EDİYOR

Yüzde 25 zam oranına alkış tutanlar, yüzde 5 zammı kendi emekleriymiş gibi yansıtıyor. Malum Sendikanın Genel Başkanı, mücadelemiz sonuç verdi diye paylaşım yapıyor. Yetkili ama etkisiz sendika çalışanla alay ediyor. Yetkili Sarı Sendika çalışanların umutlarını çaldığı yetmedi, şimdi de akılları ile dalga geçmeye başladı. Kamu işverenin yeniden değerleme oranı yüzde 122,93, asgari ücrete yapılan artış ise yüzde 55’dir. Ekonomik gerçekler göz önüne alındığında yapılan yüzde 30 zam, çalışanların beklentilerini karşılamaktan uzak kalmıştır. Yapılan ek zam yetersizdir. Verilen ek zammın anlamlı hale gelmesi için enflasyon farkının hesabına dâhil edilmemesi gerekmektedir. Uzun zamandan beri gündeme getirdiğimiz ve ilk defa Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık Sen’in dillendirdiği ek zam ve refah payı konusu tekrar değerlendirilmeli.

RAHATLATACAK BİR DÜZENLEME

Memur ve emeklilerimizin 2022 yılındaki kayıplarını karşılamak, 2023 yılında alım güçlerini artırmak noktasında, ek zammın miktarı tekrar gözden geçirilmeli, memur ve emeklilerimizi rahatlatacak bir düzenleme yapılmalıdır. Memur ve emeklilerimizin 2022 yılındaki kayıplarını karşılamak, 2023 yılında alım güçlerini artırmak noktasında, ek zam miktarı gözden geçirilmeli, memur ve emeklilerimizi rahatlatacak bir düzenleme yapılmalıdır. Ek zam düzenlemesi yapılana kadar çalışanlar adına mücadelemizi kararlılıkla süreceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. 

Bu Haberi Beğendin Mi?
0 kişiden 0 kişi beğendi

Sen de yorumunu yaz!

E-posta adresin gizli kalacaktır. Lütfen tüm zorunlu alanları doldurun *