Zeytinoğlu: İllere Göre Vergi Gelirleri Ve Bütçe Gerçekleşmelerini Değerlendirdi
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, illere göre vergi gelirlerinde Kocaeli’nin tekrar ikinci sırada yer almasını ve bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi.
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, illere göre vergi gelirlerinde Kocaeli’nin tekrar ikinci sırada yer almasını ve bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi.
EN FAZLA KATKI SAĞLAYAN İKİNCİ İL
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu illere göre vergi gelirlerinde Kocaeli’nin tekrar ikinci sırada yer alması ve bütçe gerçekleşmeleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Zeytinoğlu, “Kocaeli, ülke ekonomisine en fazla katkı sağlayan ikinci il oldu. 2022 yılında vergi gelirlerinde İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra dördüncü olan ilimiz, 2023 yılında ikinciliğe tekrar yükseldi. Kocaeli; 485 milyar 300 milyon 407 bin TL vergi ödeyerek İstanbul’dan sonra toplanan vergilerin %10,78’sini karşılayan ikinci il oldu. Bu rakam, Türkiye’nin genelinde 69 ilin vergi gelirlerinin toplamından (459,027 milyar TL) fazla. Aynı zamanda; İlimiz vergi tahsilat/tahakkuk oranında yüzde 94,87 ile birinci sıradaki yerini korudu” dedi.
BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ
T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan aralık ayı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Aralık ayında bütçe gelirleri 549.9 milyar TL, bütçe giderleri 1 trilyon 392,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Bütçe aralık ayında 842.5 milyar TL açık verdi” şeklinde konuştu.
ALT KALEMLER
Zeytinoğlu 2023 yılı tamamında bütçe açığının 1 trilyon 374 milyar 968 milyon TL olduğunu söyleyerek, “2023 yılında bütçe gelirleri yüzde 86.1 artışla 5 trilyon 210 milyar 488 milyon TL, bütçe giderleri de yüzde 123.8 artışla 6 trilyon 585 milyar 456 milyon TL olarak gerçekleşti. Gelir ve giderler alt kalemlerine baktığımızda, vergi gelirleri yüzde 91’lik artışla 4 trilyon 500 milyar 866 milyon TL olarak gerçekleşti. Vergi gelirlerinin alt kalemlerinde; gelir ve kazanç üzerinden alınan vergilerde yüzde 71.4, dahilde alınan KDV’de yüzde 188.6, ÖTV’de yüzde 121.1’lik artışlar var. Giderler tarafında ise cari transferler kaleminde yüzde 110.7, sermaye giderlerinde yüzde 96.1, mal ve hizmet alım giderlerinde yüzde 75.8’lik artışlar olduğu görülüyor” ifadelerini kullandı.
DENK BÜTÇE HEDEFİ
Zeytinoğlu değerlendirmesinde; “Genel olarak baktığımızda, bütçe açığının Orta Vadeli Program (OVP) beklentilerinin altında gerçekleşmesinde; deprem harcamalarına rağmen, vergi artışlarına bağlı olarak gerçekleşen yüksek gelir tahsilatının etkili olduğunu görüyoruz. 2024 yılında ise, kamu harcamalarındaki tasarruflarla birlikte denk bütçe hedefi çerçevesinde hareket edilmesi, sanayicilerimizin daha düşük maliyetle daha fazla kredi imkânına ulaşılabilmesinin yolunu açacaktır” dedi.
Bu Haberi Beğendin Mi?
0 kişiden 0 kişi beğendiSen de yorumunu yaz!
E-posta adresin gizli kalacaktır. Lütfen tüm zorunlu alanları doldurun *Haftanın Özeti
Son dakika haberleri, resimler, videolar ve özel röportajlar