Kocaeli Haberleri Kocaeli Son Dakika

Kocaeli'nin Nabzını Tutan Site Kocaeliparaf.com'a Hoşgeldiniz. Kocaeli'in Güçlü Sesi, Kocaeli Haber, Kocaeli Haberleri, Kocaeli Yerel Haberleri

Kocaeli Paraf Haber Sitesi

Kemalpaşa Mh. Cumhuriyet Cd. Petan İşhanı Kat: 5 No:30 İzmit, Kocaeli
sennuruzan@gmail.com

Oku

Kuranı Kerimin ilk inen ayeti bakın bize ne diyor:"Yaratan  Rabbinin adiyla oku. O insani bir alak' tan yaratti.

Oku

Kuranı Kerimin ilk inen ayeti bakın bize ne diyor:"Yaratan  Rabbinin adiyla oku. O insani bir alak' tan yaratti. Oku, Rabbin en büyük kerem sahibidir ki O, kalemle yazmayı ögretendir,

Yaratan Rabbinin adıyla oku!"

Bu ayet Hz,Muhammed'e Hira'da ilk vahiy olarak inmiştir.

Hz. Peygamber’e ve onun şahsında bütün müslümanlara okumayı emretmiş, onları kalemle yazmaya ve ilimde gelişip yetkinleşmeye teşvik etmiştir.

İlk vahyin “oku” emriyle başlaması ve bu emrin iki defa tekrar edilmesi, okumanın dinde ve insan hayatında ne kadar önemli olduğunu göstermesi açısından çok önemli bir ayettir.

Peki bizler gerçekten bu ayette buyrulduğu gibi hareket ediyormuyuz.

Ne acıdır ki İslamın  ilk emri olan okumayı seven ve hayatının her karesine  tatbik eden olmamız gerekirken adeta okumayan ,okuduğunu anlamayan ,her konuda bilip bilmeden eksik ve yanlış bilgilerle fikir yürüten fertler olmuşuz 

Okumak salt bir okul okumak,kariyer yapmak ve bir diplomaya sahip olmak değildir.

Maalesef yaşadığımız toplumda okuduğunu özümseyemeyen ve tatbik edemeyen cahil diyebileceğimiz bir kitlede azımsanamayacak kadar mevcuttur.

Ülkemizde durum bu iken batılı toplumların

 durumunu ögrenmek için  basılan kitap ve yayınlanan gazetelerin veya günümüz teknolojisiyle dijital  ortama taşınan yayınların okunma ve tıklanma oranlarını  incelemek yeterli olacaktır.

Ülkemize tatil için gelen turistlerin ellerinde bir kitap olduğunu,özellikle Japon turistlerin ellerinden eksik etmedikleri metroda, otobüste,tatilde bir kitap bulundurduklarını ve fırsat buldukça okuduklarını biliyoruz.

Peki ülkemizde durum nasıl...maalesef bu konudada insanımız çok gerilerde,ne ührevi konularda nede dünyevi konularda okuma,yazma alışkanlığımız fazla yok.

Bugün birçoğumuzun evinde mutlaka Kuranı Kerim mevcuttur. Hangi birimiz tam olarak Kuranı Kerimin mealini okuyup,kutsal kitabımızın içeriğinde Allah biz kullarına ne buyurmuş tam olarak  biliyormuyuz,bende dahil bir çok kimse bu konuda tam olarak okuduğumuzu ve bilgimizin olduğunu söyleyemeyiz.

Sonuçta okumadığımız ve öğrenmediğimiz için  dinimizi  anne ve babamız ile büyüklerimizin bize anlattığı ve öğrettiği şekliyle yaşıyoruz.

Ührevi konularda okuma durumuz bu iken,dünyevi konularda durumumuz nasıl birde bu konuyu irdeleyelim.

Çağımız teknoloji  ve bilgi çağı bu nedenle bilgiye ulaşmak çok günümüzde çok kolay.Peki biz bu teknolojiden yeteri kadar istifade ediyormuyuz. Maalesef bu soruya evet diyemiyoruz.

Bu gün evimizde,ofisimizde her an,her yerde yanımızda taşıdığımız hayatımızın vazgeçilmezleri sayılan bilgisayar,tablet,akıllı cep telefonu olmayanımız yok gibidir.

Yaşadığımız çağda bilgiye ulaşmak bu kadar kolay iken bu teknolojiden yeteri kadar istifade ediyormuyız.Bunun cevabı hayır maalesef teknolojiden yeteri kadar istifade etmiyoruz .

Hayata ve olaylara genelde internet ortamında sosyal medya dediğimiz sanal bir dünyadan bakmaya çalışıyoruz.

Peki soruyorum şimdi internette ve özellikle sosyal  medyada paylaşılan,her bilgi,her yazı,her fotoğraf gerçekmidir. Bunların doğruluk derecesi nedir? hiç bu hususları sorguluyormuyuz.

Sosyal medya dediğimiz Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, LinkedIn ve Google gibi platformlar gibi farklı kullanım ve işlevlere sahip mecralarda paylaşılan  içerikleri ve bilgileri analiz etme, değerlendirme  ve akıl süzgecinden mutlaka geçirmemiz gerekiyor.Çünkü  o kadar yalan yanlış ve dezenfarmosyon içeren bilgi ve paylaşımlar varki bu nedenle bu mecralaraki bilgiler ne kadar doğrudur diye düşünmeli ve sorgulamalıyız.

Bu düşünme eylemimize sorularla ve eleştirisel bir yaklaşımla başlamalıyız.

Eleştirel bakış ve düşünce tarzıyla yazılan ve çizilen konuları farklı açılardan irdeleyip,anlamaya çalışmalıyız.

Eleştirisel bir bakışla okuduklarımızı irdelemeliyiz.Yapay zekanın yaygın olarak kullanılmaya başlandığı internet ortamında hiç bir şeyin göründüğü gibi gerçek olmayabileceğini akıldan çıkarmamalıyız.

O halde ne yapacağız internet ortamında ve sosyal medyadaki paylaşımları dikkatli   takip edeceğiz,eleştirel bakacağız, doğru olup olmadığını sorgulayayıp kendi akıl süzgecimizden mutlaka geçireceğiz.

Bu Haberi Beğendin Mi?
3 kişiden 3 kişi beğendi

Sen de yorumunu yaz!

E-posta adresin gizli kalacaktır. Lütfen tüm zorunlu alanları doldurun *