Emep: Asgari Ücret Vergiden Muaf Tutulsun
Asgari ücretin vergiden muaf tutulmasını isteyen EMEP İl Örgütü, sendikalara seslenerek “Gelin, bu orta oyununu bozalım. Gelin, asgari ücretin insanca yaşayacak bir seviyeye ç…
Asgari ücretin vergiden muaf tutulmasını isteyen EMEP İl Örgütü, sendikalara seslenerek “Gelin, bu orta oyununu bozalım. Gelin, asgari ücretin insanca yaşayacak bir seviyeye çıkarılması için birlikte mücadele edelim” dedi.
Son aylarda gelen zamlarla asgari ücretlinin belinin büküldüğünü ifade eden EMEP Kocaeli İl Örgütü, belediye iş hanı önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı okuyan İzmit İlçe Başkanı Reyhan Başaran, “İnsanca yaşayacak bir ücret istiyoruz, asgari ücret vergiden muaf tutulsun” açıklamasında bulundu.

‘ZAMLAR ERİYİP GİTTİ’
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019 yılı için geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısını 6 Aralık tarihinde gerçekleştireceğini hatırlatarak konulmasına başlayan İzmit İlçe Başkanı Reyhan Başaran, “Doğrudan 7 milyona yakın emekçiyi ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde işçi tarafını Türk-İş, patron tarafını ise TİSK temsil edecek. Bu yıl ki görüşmeler; ekonomik krizin gölgesi altında yapılacak ve insanca bir yaşam isteyen milyonlarca işçiden, krize karşı fedakârlık ve bugününe şükretmesi istenecek. Asgari ücrete geçtiğimiz yıl yüzde 14'lük zam yapılmış, 2018 yılı 10. ayında yüzde 25 ile son 15 yılın rekorunu kıran enflasyon karşısında bu zam eriyip gitmişti” dedi.
‘PARTON PARTİSİ’
Başaran, “Temel tüketim ürünleri ve hizmetlere gelen zamlar karşısında asgari ücret deyim yerinde ise adeta kuşa döndü. Yaşam koşulları ağırlaşan, zamlar nedeniyle beli bükülen emekçilerin kayıplarının karşılanmasını isteyen sendikalar, Bugün net asgari ücret 1603 lira. Türk-İş'in Kasım ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı, yani açlık sınırı 1.943 lira. Rakamlar ortada. Bu gerçeği elbette ki hükümet de komisyon görüşmelerine katılan patron temsilcileri de biliyor. Patronlar kar peşinde koşarken hükümette bir tercih yapıyor. Bir patron partisi olarak da tercihi hep patronlardan yana oluyor” diyerek asgari ücretli bile isteye açlık sınırının altında bir yaşama mahkûm edildiğini belirtti.
ZAMLARI HATIRLATTI
Gıdaya gelen zamları da kısaca hatırlatan Başaran, “TÜİK verilerine göre bir yıl içerisinde süt, yoğurt, beyaz peynir, kaşar peyniri ve tere yağda enflasyon yüzde 25'i geçti. Son bir yılda yumurtanın fiyatı yüzde 62,22 arttı. Asgari ücretlinin sofrasından eksik etmediği, edemediği patates, soğan son 1 yılda yüzde 37 zamlandı, taze meyvede zam oranı yüzde 33. Hele bebeği olan bir işçinin bebek maması ve bezine gelen zamlar nedeniyle gözüne uyku girmez oldu. Son 1 yılda bebek bezi yüzde 38, bebek maması yüzde 70 oranında zamlandı. Asgari ücretlinin gerçeği hükümetçe, patronlarca bilinmez değil. Ama gerçek başka. Gerçek bu görüşmelerden işçiler lehine bir kararın hiç bir zaman çıkmadığı. İşçi sendikasının da itiraz edip çıkan zam oranına şerh koymaktan ileri bir tutum almadığı da hepimizin malumu” diye konuştu.
‘ORTA OYUNUNU BOZALIM’
Başaran son olarak “Emek Partisi olarak çağrımız; asgari ücretle geçinen 7 milyonu aşkın emekçiye, gerçekten mücadeleden yana sendikalaradır. Gelin, bu orta oyununu bozalım. Gelin, asgari ücretin insanca yaşayacak bir seviyeye çıkarılması için birlikte mücadele edelim. İşyerlerinde, fabrikalarda, mahallelerde asgari ücret en düşük memur maaşı seviyesine çıkarılsın talebini hep birlikte dile getirelim. İnsanca bir yaşam için asgari ücret vergi dışı bırakılsın. İş cinayetlerinin son bulması, gerekli denetimlerin yapılmasını, patronların cezasız kalmamasını istiyoruz. Temel tüketim ürünlerine gelen zamlar geri çekilsin, fiyatlar dondurulsun. Açlık, yoksulluk kaderimiz değildir. Birleşirsek bize reva görülen yoksulluğu, yoksunluğu da birlikte aşabiliriz” çağrısında bulundu
Bu Haberi Beğendin Mi?
0 kişiden 0 kişi beğendiSen de yorumunu yaz!
E-posta adresin gizli kalacaktır. Lütfen tüm zorunlu alanları doldurun *Haftanın Özeti
Son dakika haberleri, resimler, videolar ve özel röportajlar




