2024’te En Çok Zam Gören Ürünler Belli Oldu!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), fiyatı en çok yükselen ve en çok düşen ürünleri açıkladı. TÜİK’in verilerine göre en çok zamlanan ürünlerin ilk sırasında konut sigortası yer alırken fiyatı en çok düşen ürün ise patates oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), fiyatı en çok yükselen ve en çok düşen ürünleri açıkladı. TÜİK’in verilerine göre en çok zamlanan ürünlerin ilk sırasında konut sigortası yer alırken fiyatı en çok düşen ürün ise patates oldu.
Zamların dur durak bilmediği 2024 yılında, fiyatı en çok artan ve düşen ürünler belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumunun enflasyon sepetine göre 1 yılda fiyatı en çok düşen ürün yüzde 21’le patates olurken fiyatı en çok artan ürün ise yüzde 151 ile konut sigortası oldu. TÜİK’e göre Kasım ayı enflasyon yüzde 47,09 olarak açıklanırken Merkez Bankasının 2024 yılı için enflasyon tahmini yüzde 44 olarak açıklanması bekleniyor.
FİYATI EN ÇOK ARTAN KONUT SİGORTASI
Konut sigortasını yüzde 108 ile üniversite eğitimi izlerken üçüncü sırayı yüzde 100 artışla kiralar aldı. Artış gösteren diğer ürünler ise posta hizmetleri, ortaöğretim, okul öncesi eğitim ve ilköğretim (çocuk bakım hizmetleri), ev içi hizmetler (gündelikçi ücretleri) yüzde 96 ila 80 arasında artış gösterdi.
EN ÇOK DÜŞENLER PATATES VE BEBEK GİYİM
En çok harcama kalemlerinden haberleşmede ise gazete ve dergiler, taze sebze ve meyveler (patatesten sonra) , fotoğrafçılık hizmetleri, toz kakao, havayolu ile yolcu taşımacılığı, erkekler için kuaför hizmetleri, giyim eşyalarının temizliği ve tadilatı, çikolata ve şekerlemeler, taze balık ve sağlık sigortasında ise fiyat artışı yüzde 66-79 aralığında oldu.
ULAŞTIRMA VE HABERLEŞME HİZMETLERİ
Diğer hizmet sektöründe yer alan ürünlerde de fiyat artışında oranlar belli oldu. Para, havale ücreti gibi mali hizmetler, ev eşyalarının yıkanması temizlenmesi hizmetleri, şans oyunları, taze meyveler, evcil hayvanlarla ilgili veterinerlik ve diğer hizmetler, kadınlar için kuaförlük hizmetleri, tıbbi tahlil analiz, röntgen ve diş hekimliği gibi sağlık hizmetleri, ev aletlerinin onarımı, ayakkabı bakım ve tamiri, bira ve hastane hizmetlerinde fiyatlar yüzde 60-65 arası artış gösterdi. En yüksek gelir grubundaki vatandaşın ulaştırma harcaması yüzde 28,3 oranında bütçesini eksiltirken en düşük gelir grubundaki vatandaşın bütçesinden çıkan ulaştırma harcaması ise yüzde 8,8 oldu
Bu Haberi Beğendin Mi?
0 kişiden 0 kişi beğendiSen de yorumunu yaz!
E-posta adresin gizli kalacaktır. Lütfen tüm zorunlu alanları doldurun *Haftanın Özeti
Son dakika haberleri, resimler, videolar ve özel röportajlar