Kocaeli’nin Geleceği Ortak Akılla Şekillenecek
Kocaeli’nin 5 yıllık geleceğini şekillendirmek için yapılan ‘Geleceğe Bakış Vizyondan Eyleme Çalıştayı’nda paydaşlar 7 ana başlık altında şehrimiz için fikir üretecek.
Kocaeli’nin 5 yıllık geleceğini şekillendirmek için yapılan ‘Geleceğe Bakış Vizyondan Eyleme Çalıştayı’nda paydaşlar 7 ana başlık altında şehrimiz için fikir üretecek.
2025-2029 yıllarını kapsayacak olan Geleceğe Bakış Vizyondan Eyleme Çalıştayı, Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirildi. Şehrin ihtiyacı ve beklentilerini belirleme, potansiyelini ortaya çıkarma, sorunlara kalıcı çözümler üretme amacıyla paydaşların katıldığı çalıştayda kenti daha yaşanabilir, daha rekabetçi, daha sürdürülebilir, daha kültürlü, daha sağlıklı ve daha mutlu bir şehir haline getirmek üzere fikirler üretilecek. Katılımcı ve ortak akılla hazırlanacak stratejik planlarla Kocaeli’nin geleceği paydaşlarla birlikte inşa edilecek. Kentin geleceğine yön verecek stratejilerde paydaşların önerilerini almak üzere Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen programa; Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Kocaeli Kent Konseyi Genel Sekreteri Sedat Köse, daire başkanları ve ilgili birimler katıldı. Çalıştayın paydaşları arasında Kocaeli Valiliği, Büyükşehir Belediyesi Kent Politikaları ve Araştırmaları Şube Müdürlüğü, Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, MARKA, KOSTÜ, Kocaeli Sanayi Odası, Kocaeli Ticaret Odası bulunuyor.
GÜNDOĞDU: ŞEFFAFTIR, HESAP VERİR
Büyükşehir Belediye Başkanı Balamir Gündoğdu, çalıştayın açılış konuşmasını yaparak “Çok önemli bir fırsat olan 2025 2029 stratejik plan çalıştayımıza hoş geldiniz. Strateji kelimesi askeri bir tabirdir fakat daha sonra iş, siyaset, kalkınma, kamu yönetimi gibi alanlarda da kullanılmaya başlanmış bir kavram haline gelmiştir. Önceden belirlenip hedefe giden yolu tarif eder. Ayrıca eldeki kıt kaynaklarla en iyi sonucu elde etme sürecidir strateji. Stratejik plan bir kurumun nereden geldiğini, nerede olduğunu ve nereye gitmek istediğini belirleyen bir yol haritasıdır. Kurumun güçlü ve zayıf yönlerini, fırsat ve tehditleri analiz eder. Paydaşlarıyla iletişim kurmasını sağlar. Kurumun performansını ölçer. Ölçemediğiniz hiçbir şeyi yönetemezsiniz. Stratejik plan hizmet kalitesini de artırır, vatandaş memnuniyetini de sağlar, şeffaf ve hesap verilebilir bir yönetim de önerir” dedi.
7 ANA BAŞLIK
Çalıştaydaki başlıkları da sıralayan Gündoğdu, “Çalıştayımızda ana başlıklarımız var: Bunlar ekonomik kalkınma, dirençli şehir, sürdürülebilir çevre, sağlık ve sosyal hizmetler, turizm, kültür ve sanat, marka şehir Kocaeli ve geleceğimizin teminatı gençler olacaktır. Her başlık atında sorular yöneltilecek ve bunlara cevap arayacağız. Kocaeli’nin ekonomik potansiyelini belirleme, hangi sektörlerine destek verilmeli, hangi yatırımları ve teşvikleri sağlama, hangi işbirlikleri ve ortakları kurmalıyız gibi sorulara cevap arayacağız. Hangi önemleri almalıyız, hangi projeleri hayata geçirmeliyiz, işbirliği ve öncü olma noktasında nasıl bir rol model üstlenmeliyiz. Sağlık ve sosyal hizmetler başlığı altında ise halkımızın sağlık ve soysal hizmet ihtiyaçlarını nasıl karşılarız, hangi gruplara öncelik vermeliyiz, hangi altyapı donanımıyla güçlenmeliyiz sorularına cevap arayacağız” diye konuştu.
GENÇ NÜFUS MASAYA YATIRILACAK
Sözlerini sürdüren Gündoğdu, “Sanat, kültür ve turizm başlığı altında ise şehrimizin sanat, kültür, turizm potansiyelini nasıl geliştirebiliriz, hangi etkinliklere öncelik vermeli, nasıl tesisler kurmalıyız gibi sorulara cevap arayacağız. Kocaeli’yi bir marka şehir haline getirmeliyiz. Kocaeli’miz her türlü alanda çok önemli bir kent. Türkiye’de 3tarafı sularla çevrili İstanbul dışında bir şehri yok. 12 ilçemizin 11’inin suya sınırı var. Dünyada da bence başka bir kent yok. Kocaeli’nin marka değerlerini, özelliklerini nasıl açığa çıkaracağız bunların çalışmalarını yapacağız. Çok önemsediğin alt başlık olan Kocaelili genç nüfusu nasıl destekleyeceğiz, hangi eğitim, istihdam, girişimcilik, sanat, spor faaliyetini onlara sunacağız, hangi beceri ve yetkinlikleri kazanmada onlara katkı sunacağız. Bu ana başlıklar altında şehrimizin mevcut durumunu değerlendireceğiz. Vizyonumuzu tanımlayacağız. Atacağımız adımları hep beraber belirleyeceğiz. Paydaşlarımızın katılımı ve diğer kurumların da olması çok önemli” dedi.
‘VAATLER ÖNCELİĞİMİZ OLACAK’
Stratejik plan işlerken bazı dış etkenlerin de varlığından bahseden Gündoğdu, “Bildiğiniz gibi dprem ülkesiyiz. Yakın zamanda gerçekleşen deprem bütün Türkiye’yi etkiledi. Deprem bölgesi ile aramızda binlerce kilometre var bize ne diyemeyiz. Tahmin edemediğimiz birçok dışsal etkiyle karşı karşıya kalabiliyoruz. Bunları da hesaplayabildiğimiz kadar hesaplayacağız. Peki öncelikleri nasıl belirleyeceğiz? Biz bir belediyeyiz. Her 5 yılda bir seçim oluyor belediye başkan adayları seçim vaatlerinde bulunuyor. 31 Mart seçimlerinden sonra kurumsal olarak seçim beyannamemiz olacak. Belediye başkanı O seçim vaatleri ile toplumun karşısına çıktı ve mazbatasını aldı. Öncelik konusunda bu vaatler işimizi kolaylaştıracak. 5 yıllık süre içinde bunun finansmanını sağlayacağız. Bu şehirde kısıtlarımız var, buna göre bir bütçeleme olacak” dedi.
‘22.8 MİLYAR LİRA HARCADIK’
Balamir Gündoğdu son olarak “2019-2024 stratejik planında yüzde 92 hedefine ulaşmış durumdayız. Durumumuz çok iyi. 31 Mart’a kadar da süremiz var Yüzde 95- 96’lara kadar stratejik hedeflerimiz gerçekleştirmiş olacağız. Bunlar sapmalara rağmen böyle. Deprem ve pandemi harcamalarımız bir hayli fazla. Bugüne kadar Stratejik plan ve ölçülebilir performans kriterlerine 19.3 milyar lira para harcamışız. Bunlardan seçim vaatlerinin dışında da 3,5 milyar lira para harcamışız. Bu rakam hesap edemediğimiz dış etkilere harcandı. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Gündoğdu’nun ardından çalıştayın teknik detaylarını ise Prof Dr. Ayşe Günsel paylaştı. Akabinde çalıştay toplantıları başladı.
Bu Haberi Beğendin Mi?
0 kişiden 0 kişi beğendiSen de yorumunu yaz!
E-posta adresin gizli kalacaktır. Lütfen tüm zorunlu alanları doldurun *Haftanın Özeti
Son dakika haberleri, resimler, videolar ve özel röportajlar