Kocaeli Haberleri Kocaeli Son Dakika

Kocaeli'nin Nabzını Tutan Site Kocaeliparaf.com'a Hoşgeldiniz. Kocaeli'in Güçlü Sesi, Kocaeli Haber, Kocaeli Haberleri, Kocaeli Yerel Haberleri

Kocaeli Paraf Haber Sitesi

Kemalpaşa Mh. Cumhuriyet Cd. Petan İşhanı Kat: 5 No:30 İzmit, Kocaeli
sennuruzan@gmail.com

Karakadılar: İlk Hedefimiz Köşkten Çıkmak

Kocaeli Baro Başkanı Caner Karakadılar ve yönetimi basın mensupları ile tanıştı. Başkan Karakadılar, yeni yönetimin ilk hedefinin kendi binasını alıp Sevim Hanım Köşkü’nden çıkmak olduğunu belirtti.

Karakadılar: İlk Hedefimiz Köşkten Çıkmak

Kocaeli Baro Başkanı Caner Karakadılar ve yönetimi basın mensupları ile tanıştı. Başkan Karakadılar, yeni yönetimin ilk hedefinin kendi binasını alıp Sevim Hanım Köşkü’nden çıkmak olduğunu belirtti.

Kocaeli Baro Başkanı Kadir Vaner Karakadılar ve yönetimi basın mensupları ile buluştu. Kendini ve yönetimini basına tanıtan Karakadılar, yeni dönemdeki yenilikleri ve hukuk alanının sorunlarını anlattı. Kocaeli Baro binasının bulunduğu Sevim Hanım Köşkü’nde basın mensuplarını ağırlayan Karakadılar, ekonomik krizden meslektaşlarına verilecek eğitimler, adliye binasından hukuk fakültelerindeki yetersizliğe kadar birçok konuya değindi.

‘KRİZ BİRÇOK İMKANIMIZI SINIRLADI’

Sözlerine Cumhuriyet Bayramını kutlayarak başlayan Karakadılar: “Mazbatamızı alıp ziyaretler yaptık. Tekrar Cumhuriyet Bayramımızı kutluyorum. TUSAŞ’a yapılan menfur terör saldırısını lanetliyor, şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Geçen dönem de yönetimdeydim. Her evde her tencerede hissettiğimiz bir buhran oldu bu baroda da hissedildi Avukatlara yaptığımız pozitif hizmetlerde aksamalar oldu. Arabası olan meslektaşlarımız bile o servisi kullanabiliyordu. Ona gelene kadar Daha küçük tedbirler aldık. Geçen dönem göreve geldikten bir yıl sonra servisi kaldırdık. Kahve makinelerimiz vardı onları kaldırmak zorunda kaldık. Ücretsiz içtihat programları veriyorduk onları kaldırdık.” dedi.

’18 AY GERİDEN ÖDEME YAPIYORUZ’

Geçtiğimiz dönem krizle ilgili avukatlara mali bilgilendirme toplantısı yaptıklarını belirten Karakadılar: “2023 yılında olağanüstü mali genel kurul yaptık. Meslektaşlarımız bizleri eleştirdi haklılardı tabi. Ama ekonomik süreç bu kararları almamıza neden oldu. Adli yardım borçlarımız birikti. Bizim Dört masamız var. CMK adlı kasa, ana kasa ve iktisadi kasamız. Adli yardıma başvuran vatandaşlarımızın ödeneğini hazine yapıyor. Adli yardımı 18 ay geriden ödüyoruz. Tüm Türkiye'de 81 baronun inanılmaz borcu var.  TBB, Adalet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı ile bu durum görüşüldü. Yapılacak kanuni düzenlemeyle tüm baroların adli yardım borçları, tek kalemde ödenecek. Bundan sonra da adli yardım ödemeleri 3 ayda bir yapılacak.” dedi.

‘ARSA ALIP KENDİ YERİMİZİ YAPMAK İSTİYORUZ’

Geçtiğimiz yıl Kozluk Mahallesi Ruşen Hakkı Caddesi üzerinde bulunan Sevim Hanım Köşkü'ne taşınan Kocaeli Barosu, kendine yeni yer bakıyor. Konuyla ilgili Başkan Karakadılar: Burada uzun soluklu kalacağımızı zannetmiyorum. TBB 81 ilde yer satın alıp o ilin barosuna veriyor. Eski baro başkanlarından biri her daim yanında olan onun istediği düşünceleri savunan baro başkanlarına bu gibi yerleri dağıttı tabi biz alamadık. 10-15 baro kaldı bina tahsisi yapılmayan. Hedefimiz arsa alıp bina yapmak. Yapılacak yeni adliyenin civarlarında olabilir. Bunu uzun soluklu düşünmemiz lazım. TBB’ye bu teklifimizi sunacağız; fizibilete yaptıracaklar ekspere gösterecekler. Öyle bir arsa bulabilirsek Düğün toplantı gibi organizasyonları yapmak için arsanın bir kısmına sosyal donatı da yapabiliriz.” dedi.

‘SAVCILAR ÜST ÜSTE HİZMET VERİYOR’

Adliyenin yetersiz olduğunu da söyleyen Karakadılar: “Kocaeli adliyesi 2000 yılında Hikmet Sami Türk tarafından açılmış. O zamanki başkanlarımız bu adliyeyi elli yıl yeter diye açtık ama birkaç yıl sonra adliyenin koridorları darlaştı, vergi idare mahkemeleri, denetimli serbestlik, icra daireleri adliyeden çıkarıldı. Yine yetmedi savcılar üst üste geldi. İki kalem olması gereken yerde tek kalem var. 6 sulh mahkemesi var iki duruşma salonu var. Adliyenin her dakikası yoğun. Adalet hizmetinin iyi olması için öncelikle insan istihdamı önemli ama fiziki şartlar da çok önemli. Kocaeli Barosu olarak 2980 kişi olduk. 730 kişi Gebze'de, yaklaşık 150 kişi Gölcük'te. Yüzde 80'i 5 yılın altında tecrübesi olan arkadaşlarımız.” Dedi.

‘ADLİYE İHTİYACI ASAYİŞ PROBLEMİ DEMEK’

Yapılacak yeni adliye binasının uzun yıllar ihtiyacı karşılaması gerektiğini belirten Karakadılar: “2025 yılında adliye bitti yerleştik diye düşünelim adliyeden ayrılan kurumlar tekrar gelecek. 2026 yılında bina ihtiyacı karşılamayacak. 50 yılda yetecek bir alan oluşturmamız lazım. Bu yüzden yeni binanın ilk açıklandığı gibi geniş ve büyük yapılması gerekiyor. Bu kadar vergi veren Kocaeli halkına bu hizmetin verilmesi gerektiğini düşünüyorum. En iyi durumda olan Gebze adliyesi. Fiziki şartları çok iyi Gölcük çok iyi onun dışındaki adliyeler çok kötü durumda. Aslında çok o güzel bir şey değil. Büyük adliyelere ihtiyaç varsa demek ki o ülkede çok fazla asayiş problemi var. Adliye binaları makul büyüklükte olsun ama sorun az olsun.” şeklinde konuştu.

‘ADALETE GÜVEN YOK’

Son yıllarda yaşanan adli olaylara değinen Karakadılar: “Vatandaşlarımızın adalete olan güveni son derece sarsılmıştır. Aynı somut olayda ayrı kararlar çıktığında adalete olan güven neredeyse yok olmuştur. Adaletin herkese aynı ölçüde uygulanmadığı görülmüştür. Adaletin içinin doldurulması gerekiyor. Yargılama süreleri çok uzun. İstinaf uygulamasından dosyalar gelmiyor. İşçi kenti Kocael’nin işçilik alacakları maalesef 3 yılda gelmiyor. Yargılamanın hızlandırılması gerekiyor. Özgürlükler noktasında da çok ciddi problemler var. Tutuklama üzerine ev hapsi yurt dışına çıkamama kefaletle çıkma, imza atma seklinde uygulanıyor. Tutuklama, cezalandırma aracı olarak çıktı bunun bir standardı yok. Suç varsa müeyyidesi de vardır. Bunun bir infaza dönüşmemesi lazım.” dedi. 

‘CEZASIZLIK ALGISI OLUŞTU’

Sözlerini sürdüren Karakadılar: “Tutuklanmanın bir standardı olmaması sebebiyle hak ihlallerinde gerçek suçlara menfaat sağlıyor. Soruşturmanın başındaki hak ihlalleri, hukuka aykırı soruşturma yaptığınızda mağduriyet oluşuyor. Hukuka aykırılıkları soruşturması en aza indirilmesi, yargılama hızını artıracak ve halkın yararına olan güvenini artıracaktır. 6 yıl ceza alan biri hiç cezaevinde yatmadan cezasını bitirmiş oluyor bu da topumda cezasızlık algısını doğurdu. Bazı illerde bazı suçlar yoktur ama Kocaeli, TCK’nin bütün kanun maddelerinin tatbik edildiği bir il. Kocaeli'de geri gönderme merkezi var. Mülteci hukukuyla ilgili Avrupa fonları var. Meslektaşlarımıza bu konuda da eğitim verip onları daha donanımlı hale getireceğiz.” dedi. 

‘İLK 4 MADDE KIRMIZI ÇİZGİMİZ’

Yeni anayasa tartışmalarına da değinen Başkan Karakadılar: "Göreve gelir gelmez ilk açıklamamız anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili oldu. Anayasanın ilk dört maddesi kırmızı çizgimizdir. Elbette ki kanunlar dönemin ihtiyaçlarına göre değiştirilebilir. Anayasa mahkemesi kararları zaman zaman uygulanmıyor. Örneğin Milletvekili Can Atalay, birden fazla hak ihlali olmasına rağmen milletvekilliği düşürülmüş, böyle bir ortamda yeni anayasa arzusu ve isteği çok samimi değil. Tüm kanunlar herkese eşit uygulansın. 

‘NARİN GÜRAN DOSYASNI TAKİP EDİYORUZ’

Karakadılar: “Bu kentte doğdum bu kentin çocuğuyum basın mensupları mesai arkadaşlarımız. Bazı dosyalarda gizlilik kararı alınıyor. Bu gizlilik ortadan kalkmış dosyada kişi hak ve özgürlükleri ihlal etmeden meslektaşlarımız bilgi veriyor. Ayrıca 7 Kasım'da Narin Güran dosyasının duruşması var Kocaeli Barosu olarak orada olacağız. Toplumsal kamuya mal olmuş davaları takip edeceğiz. Kadına karşı şiddet çocuk istismarları, çevreyi kirleten kere karşı, hayvan haklarına yönelik soruşturmaların tamamına müdahil olacağız.” ifadelerini kullandı. 

‘CEZA HUKUKU KOMİSYONU KURDUK’

Genç avukatlara için birçok çalışma yapacaklarını belirten Karakadılar: “İlk kez ceza hukuku komisyonu kurduk. Her yıl Yargıtay 9. Hukuk dairesi başkanı ilimize gelip güncel konuları tartışıyor. Ceza hukukunda da böyle bir çalışma yapmak istiyoruz. Toplumun genelini ve tüm bireyleri ilgilendiren konularda söz sahibi olmak zorundayız. Cezaevlerinde bunların yüzde elliden fazlası uyuşturucu suçundan kaynaklanıyor. Okulların tamamında yapılacak projelerin tamamında yer almak istiyoruz. Bütün bunları yapıyoruz ama duyuru noktasında eksiklik yaşıyoruz.” şeklinde konuştu. 

‘GENÇ AVUKATLARA YÖNELİK EĞİTİMLER ARTACAK’

Genç avukatların sorunları baronun asli sorunları olduğunu söyleyen Karakadılar: “Genç meslektaşlar adliyeler ve kamu kurumlarında avukata talep ettiği bilgiyi vermek zorundadır. Tecrübeli avukatlar bir şekilde bu sorunu aşabiliyor kanundan doğan hakları nerede, kim tarafından engelleniyorsa bizi çağıracak gidip tutanak tutacağız. Önce konuşup uzlaşmaya çalışırız, önceliğimiz iletişim. 5 yılın altında kıdemi olan 1400 genç arkadaşımız var. Genç meslektaşlarımız baronun geleceği. Onlar için eğitim çalışmalarımızı değiştirip bunu atölye çalışması olarak yapacağız. Konusunda uzman bir kişi gelip eğitim verecek. Tamamen ücretsiz 30 kişilik sınıflarda hap eğitim vereceğiz. Sertifikalı eğitim programları düzenleyeceğiz. Yaklaşık 1000 meslektaşımızın atölye çalışmalarına katılmalarını sağlayacağız.” dedi. 

‘FAKÜLTELERİN YETERSİZLİĞİNİ GÖSTERDİ’

Avukat sayısındaki artışın her geçen yıl arttığını belirten Karakadılar: “Türkiye'de 195 bin avukat var. 80-90 bin hukuk öğrencisi var. 2040 yılında 500 bin avukat olacak. Meslekte nicelik artarsa nitelik ne yazık ki o kadar düşüyor. Avukat sayısının çok olduğu ve kontenjanların çok fazla olduğunu her seferinde dile getiriyoruz. Geçtiğimiz ay hukuk mesleklerine geçiş sınavı yapıldı yüzde 43 başarı var. Hukuk mesleklerine geçiş sınavının sonuçları bir tokat gibi suratımıza çarptı. Hukuk fakültelerindeki eğitimin ne kadar yetersiz olduğunu bize gösterdi. Bu sınavın geliştirilmesi lazım. Soru sayısının artırılarak gerçek bir sınav olması gerekiyor.” dedi.

’16 BİN KONTENJANI DÜŞÜRÜLMELİ’

Barodakistajyer oranında yüzde 50 oranında bir düşüş olduğunu ifade eden Başkan Karakadılar: “Bu sınavın yapılması tek başına yeterli değil. 16 bin kontenjanın düşürülmesi gerekiyor. Yetersiz hukuk fakülteleri kapatılmalı veya birleştirilmelidir. Avukatlık sınavı değil hukuk meslekleri sınavı. Bu sınavı önemsiyorum. Sadece bu sınav değil kontenjanlarında azaltılması lazım. Bu nicelik 15 yıl içinde kendine gelecek ve meslekteki kalite artacaktır. Yetişmiş inşam gücünü doğru yerlere kanalize edebilirsek daha güzel sonuçlar alabiliriz.” diye konuştu.

‘HAK İHLALİNE NEDNE OLAN ŞİRKETLER VAR’

Avukatların iş alanlarına aykırı yapıların da olduğunu belirten Karakadılar: “Bunlardan biri hasar danışmanlık şirketleri. Bunlar hukukçu değiller ama hukukçularla çalışabiliyorlar. Vatandaşa fahiş fiyatlarla sözleşme imzalatıyorlar. Dosyalar yanlış takip edilebiliyor vatandaş mağdur olabiliyor. Vatandaşları bu konuda uyarmak istiyorum, davalarını avukatlarla takip etsinler. Arzuhalciler de bunlardan biri. Başka kurum ve kişilerin işimizi yapmalarına izin vermeyeceğiz. Avukatlarla iletişim kurmayanların yüzde sekseni hak ihlaline uğruyor. Alacakları zaman aşımına uğruyor.” diye konuştu. 

‘EN ONURLU KOLTUKTAYIM’

Karakadılar son olarak “Kentin sesi barodur. Siyasi hiçbir tartışmaya girmeyeceğiz ama hukukun siyasetini dibine kadar yapacağız. En onurlu ve en yüksek koltukta oturduğumu düşünüyorum. Avukatlık yapmaya bu kentte hak savunuculuğu yapmaya devam edeceğim. Hukuksuzluğun hangi mahalleden geldiğine bakmaksızın ortada bir hukuksuzluk varsa bunu söylemeye devam edeceğiz.” dedi. Karakadılar, Gebze Belediyesinin katlettiği hayvanlar konusuna ise “Soruşturma aşamasında henüz dava açılmadı. Davası açıldığında müdahil olacağız.” ifadelerini kullandı.

 

 

Bu Haberi Beğendin Mi?
0 kişiden 0 kişi beğendi

Sen de yorumunu yaz!

E-posta adresin gizli kalacaktır. Lütfen tüm zorunlu alanları doldurun *