EMO, Kasım Ayında ‘Elektrikli Araçlar Çalıştayı’ Düzenleyecek
Elektrik Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi, Kasım ayında yapacağı çalıştay ile elektrikli araçları anlatacak. Son yıllarda yenilenebilir enerji büyük önem kazandı.

Elektrik Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi, Kasım ayında yapacağı çalıştay ile elektrikli araçları anlatacak.
Son yıllarda yenilenebilir enerji büyük önem kazandı. Elektrikli araçlara yönelen ülkeler arasına yerli ve milli aracını (TOGG) üreten Türkiye’de katıldı. Bu kapsamda yavaş yavaş 81 ile yayılan elektrikli araç kullanımı için şarj istasyonları da kurulmaya devam ediyor. Maliyeti oldukça düşük olan elektrikli araçlar, artık daha çok tercih edilmeye başlandı. Bir elektrikli araç, 100 kilometrede 18 kiloWattsaat enerji harcıyor. Bu rakam saatte 25-40 TL’ye tekabül ediyor.
KAMU KURUMLARI ARAÇLARINI TOGG İLE DEĞİŞTİRECEK
Kamu kurumlarında başlayan elektrikli araç kullanımı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklaması ile tüm kurumlarda kullanılmaya başlanacak. Böylece ülkenin dört bir yanına yayılan bu araçlar, şarj istasyonlarının kurulumunu da beraberinde getiriyor. Türkiye’de 2 bin 600 adet şarj istasyonunun 1017’si İstanbul’da bulunuyor. Elektrikli araç kullanımının artmasıyla bu araçları kamuoyuna anlatmak, merak edilenleri cevaplamak üzere yola çıkan Elektrik Mühendisleri Odası kasım ayında bir çalıştay düzenleyecek. Konuyla ilgili gazetemize bilgi veren EMO Kocaeli Şube Başkanı Gökmen Hasançebi, çalıştayın ayrıntılarını anlattı.
‘KAMUOYUNU BİLGİLENDİRECEĞİZ’
Kasım ayı sonunda elektrikli araçlarla ilgili bir çalıştay yapacaklarını açıklayan EMO Kocaeli Şube Başkanı Gökmen Hasançebi, “Hem vatandaşlara hem meslektaşlara elektrikli araçlarla ilgili bilgi vermek istiyoruz. Antikkapı’da düzenlemeyi planladığımız çalıştayda; yangınlarına nasıl müdahale edilir, itfaiye teşkilatı buna hazır mı, araçların kaskoları nasıl yapılır, şarj istasyonları nasıl olacak, lisanslaması nasıl olacak, dağıtım şirketleri ile etkileşimleri nasıl olacak sorularının cevapları bu çalıştayda paylaşılacak. Yangın, hasar, şarj istasyonlarının elektrik dağıtım şebekelerine etkileri gibi konuları çalıştayda konuşacağız” dedi.
‘KAMU KURUMLARINI HAREKETE GEÇİRECEĞİZ’
Sözlerini sürdüren Hasançebi, “Diğer araçlara göre çok daha seri olan elektrikli araçları insanlara öğretmek; avantajları, dezavantajları ve tehlikelerinden bahsetmek, belediyeleri elektrikli araç yangınlarına karşı reaksiyona geçirmek için çalıştayı düzenliyoruz. Yangına müdahale konusunda kamu kurumlarını harekete geçirmek istiyoruz. Çalıştayımıza; mühendisler, vatandaşlar, sigorta şirketleri, araba firmaları katılacak. Akademisyenlere ve meslektaşlara faydalı olmanın yanında vatandaşlara da faydalı olmak için çabalıyoruz. Çalıştayımız için Kocaeli Üniversitesinden yarış arabası getireceğiz. Bir adet TOGG getireceğiz. Farklı firmaların araçlarını da getireceğiz” dedi.
‘BİRKAÇ ŞARJ ÇEŞİDİ VAR’
Yerli ve milli aracımız olan TOGG’un Türkiye piyasasına gelmesiyle sürecin hızlandığını ifade eden Hasançebi, “TOGG’un her tarafa satılmasıyla şarj istasyonlarının da kurulumu sürüyor. İki tip kullanıcı var. Biri gün içerisinde kısa mesafeler giden bir kesim. Bu kesim trafikte günde 40 kilometreyi geçmiyor. Dolayısıyla şarjları 4-5 gün dayanıyor. Bunlar araçlarını evde şarj edebiliyor. Eğer şarjı azalmışsa geceden şarja koyup sabaha kadar şarj edebilir. Diğer kesim ise günde 100 kilometre ve daha fazlasını yapıyor. Bunlar derin deşarja maruz kalıyor. Onların hızlı şarj olabilmesi için farklı farklı şarj makineleri var. Çalıştayda bunlara da değineceğiz. Yarım saat içinde şarjdan tutun da 7-8 saate kadar süren makineler var. Küçük güçlü olanlar evlerde kullanılabiliyor. Büyük güçlü olanlar evde kullanılamıyor” diyerek şarj sistemlerinden de bahsetti.
‘YAKIT NEREDEYSE ÜCRETSİZ’
Hasançebi, “Aslında şarj istasyonları pilot uygulamalar olarak planlanmıştı ama Cumhurbaşkanımız TOGG’u herkes kullanacak deyince araçlar 81 ile yayıldı. Tabi böyle olunca altyapı sistemleri yetersiz kaldı. Şarj sistemleri her ile kurulmaya başladı. Batı bölgelerinde şarj istasyonları yaygınlaşırken Doğu bölgelerinde de yaygınlaşmaya başladı. Elektrikli araçlarda yakıt neredeyse bedava. Yakıt fiyatları çok düşük. Kullanım şekline göre normal yakıta göre 5’te 1’e kadar düşebiliyor. Benzinli ya da dizel araçlarda bakım masrafları daha fazla. Elektrikli araçlarda bakım masrafları çok daha ucuz. İlerleyen vadede daha avantajlı duruma gelecektir. Her şeyden öte yeşil enerjiye katkı sunuyorsunuz, karbon ayak izinizi yok ediyorsunuz” şeklinde konuştu.
‘YANGIN SÖNDÜRME İŞLEMİNDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR’
Elektrikli araç sayısının her geçen gün arttığına da dikkat çeken Elektrik Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Gökmen Hasançebi, “Bu araçların şarj sistemlerinin bir ömür süresi yok diyebiliriz. Pil ve akülerin ise ömrü var. Bu da 8-10 sene olarak biliniyor. Cep telefonu şarjı ilk etapta 4-5 gün kullanılabiliyorken ömrü azaldıkça 1-2 güne düşebiliyor. Elektrikli araçlar çok verimli ve çok hızlı. Ancak kaza yapıldığında piller reaksiyona girip zarar görürse yanma başlayabilir. Çünkü bu piller uzay teknolojisinde kullanılan piller. Yakıtlı araçlarda ki gibi şu an için söndürme işlemi yapılamıyor. Söndürme işlemi için de arge çalışmaları sürüyor” ifadelerini kullandı.
‘BAĞIMLILIK AZALACAK’
Elektrikli araç piyasasının ilerleyen zamanlarda daha büyük bir önem kazanacağını da sözlerine ekleyen Başkan Hasançebi, “Petrol ilerleyen zamanda değerini kaybedecek. Elektriğe, güneş enerjisine yatırım devam ediyor. Bu alanlara yatırım yapıldığında yabancılara olan bağımlılık da ortadan kalkmış oluyor. Güneş enerjisinde yapacağımız her türü yatırım önümüzdeki süreçlerde yaşayabileceğimiz dünya üzerindeki enerji savaşlarının bile önüne geçecektir” dedi. Son olarak yapacaklarını da belirten Hasançebi, “4 bin 700 civarında üyemiz var. Ayrıca ülke genelinde yılda yaklaşık 12 bin mezun veriliyor. Kocaeli Üniversitesi ise 2021 yılında 146 mezun, 2022yılında ise 104 mezun verdi” diye konuştu.
‘MESKENLERDE FİYAT OLMASI GEREKENDEN AZ’
Elektrik fiyatlarının meskenlerde beklenenden daha ucuz olduğunu da belirten Gökmen Hasançebi, “Türkiye tarihinde belki de ilk kez sanayideki elektrik, evlerden daha pahalı kullanılıyor. Bu durum elektrikli araç kullanımına olumlu bir etki yapacaktır. Son yıllarda mesken fiyatları sanayiciye göre çok daha ucuzladı. Elektrik fiyatları uzun zamandır değişmiyor. Geçenlerde bir zam yapıldı ama yine de olması gereken fiyatın çok altında. Belediye seçimlerinden sonra meskenlerdeki fiyatların ciddi derecede artacağını düşünüyoruz” diyerek herkesi Kasım ayında yapacakları çalıştaya davet etti.
Bu Haberi Beğendin Mi?
0 kişiden 0 kişi beğendiSen de yorumunu yaz!
E-posta adresin gizli kalacaktır. Lütfen tüm zorunlu alanları doldurun *Haftanın Özeti
Son dakika haberleri, resimler, videolar ve özel röportajlar