Başkan Sarı: Lastik Kongresinden Mesaj Verdi: Mücadele Etmek Zorundayız!
Lastik-İş Sendikasının ev sahipliğinde, Küresel Sanayi İşçileri Sendikası (IndustriALL Global) tarafından düzenlenen Uluslararası Lastik Konferansı bugün Wyndham Otel'de başladı.
Lastik-İş Sendikasının ev sahipliğinde, Küresel Sanayi İşçileri Sendikası (IndustriALL Global) tarafından düzenlenen Uluslararası Lastik Konferansı bugün Wyndham Otel'de başladı. Üç gün sürecek olan (25-26 Eylül ) konferansa 16 ülkeden 65 sendika temsilcisi katıldı.
Uluslararası Lastik Konferansı’na ev sahipliği yapan Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Alaaddin Sarı, “Türkiye ve Kocaeli'de böyle bir kongrenin yapılması çok önemli. Kocaeli'nin tanıtımına da önemli katkı sağlayacaktır. Bugün burada lastiğin dünyadaki genel durumu da ortaya koyacaktır. İşçilerin gelirlerinin düşmesi ve işsizliğin artması en büyük mücadelemizdir. Aç kalmamak ve iyi koşullarda yaşayabilmek için bu mücadeleyi yükseltmekten zorundayız” dedi.
16 ÜLKE 65 SENDİKA TEMSİLCİSİ KATILDI
Küresel Sanayi İşçileri Sendikası (IndustriALL Global) tarafından düzenlenen Uluslararası Lastik Konferansı, Lastik-İş Sendikası ev sahipliğinde Kocaeli’de düzenlendi. Lastik-İş Sendikası’na ait TRYP by Wyndham Otel'de gerçekleştirilen konferansa Lastik-İş Genel Başkanı Alaaddin Sarı, Sendika Yöneticileri Alperen Şakacı, Necdet Ulusoy, Gökhan Atalay, Salih Gür, Ziya Ünal, İhsan Malkoç, Akın Giray, Ali Öztürk'ün ev sahipliği yaparken Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, İtalya, Almanya, İngiltere, İsviçre, Polonya, Macaristan, Japonya, Tayland, Hindistan, Brezilya, Meksika, Güney Afrika, Liberya ve Endonezya'dan gelen 65’e yakın sendika yöneticisi ve temsilcisi katıldı. Lastik İş Genel Başkanı Alaaddin Sarı’nın salona gelmesiyle lastik işçileri de sloganlarla salona girerek toplantıya katıldı.
“DÜNYA ÇAPINDA BÜYÜK BİR AİLEYİZ"
Konferansın açılış konuşmasını, ev sahibi Lastik İş Sendikası’nın Genel Başkanı Alaaddin Sarı gerçekleştirdi. Lastik işçilerinin ve işçi sınıfının sorunlarına değinen Sarı, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Bizler dünyanın dört bir yanında lastik üreten işçilerin temsilcisiyiz. Var olan sorunları konuşup çözüm yolları arayacağız. Motorlu taşıtlar için vazgeçilmez bir ürün üretiyoruz. Dünya çapında büyük bir aileyiz. Birimizin derdi hepimizin derdidir. Ülkemizde lastik işçilerinin hakkını savunuyoruz. Bizi bir araya getiren IndustriALL yetkililerine çok teşekkür ediyorum. Bugün lastik işçileri olarak birlik içerisinde olmamız gereken günlerden geçiyoruz. Bu aslında tüm dünya işçileri için geçerlidir. Dünya çapında büyük sorunlarla karşı karşıyayız. Önce koronavirüs salgını, ardından artan işsizlik sorunu varlığını sürdürüyor.
"EN ÇOK ENFLASYONU OLAN BİR ÜLKEDE YAŞIYORUZ "
Çalışanların güvencesizliğinin de büyük bir soruna dönüştüğünü görüyoruz. Adeta hastalıklı bir ur gibi büyüyor. Kapitalizm, karını en yüksek seviyeye çıkarmak için güvencesiz ortamda işçiyi çalıştırmayı çözüm olarak görüyor. Bizler, güvencesiz iş ortamında mücadeleyi yükseltmeliyiz. Örgütsüzlük ve sendikalaşmanın önündeki engeller, güvencesiz ortamı daha çok besliyor. Birçok ülkede sendika üyesi olan işçilere patronlar zorluk çıkartıyor. Artan yoksulluk temel ihtiyaçlara erişimi zorluyor. İnsanca yaşayacak seviyede ücretler alamıyoruz. Aç kalmamak ve iyi koşullarda yaşayabilmek için bu mücadeleyi yükseltmekten başka çaremiz yok. En yüksek enflasyonu olan ülkelerden birinde yaşıyoruz.
"VERGİDE ADALET İSTİYORUZ"
Geçim sıkıntısı Türkiye’deki işçileri derinden etkiliyor. Bağlı bulunduğumuz konfederasyonumuz DİSK, tüm Türkiye’de ‘geçinemiyoruz’ adı altında eylemler düzenliyor. Asgari ücretin yüksek enflasyon ortamında daha sık artırılmasını ve alım gücünün yükseltilmesini savunuyoruz. Grev hakkının yasaksız bir şekilde tanınmasını istiyoruz. ‘Vergide adalet’ diyoruz. Bu toplantının çok önemli olduğunu biliyoruz. Toplantının dünyadaki tüm lastik işçilerinin hak mücadelesine katkı sağlayacağını düşünüyorum. Sizleri burada ağırlamaktan mutluluk duyuyorum.”
İKİ GÜN SÜRECEK
Sarı’nın konuşmasının ardından toplantı, farklı ülkelerden katılım sağlayan sendika temsilcilerinin konuşmaları ile devam etti. Toplamda iki gün sürecek olan konferansta gerçekleştirilecek oturum ve tartışmalarla küresel düzeyde lastik işçilerinin haklarını savunma, sendikal mücadele, uluslararası dayanışma ve lastik işçilerinin geleceğine dair konular ele alınacak. Öte yandan gelişen teknoloji dijital dünya ile lastik üretiminin geri dönüşümlü ham maddelerin kullanılarak önümüzdeki yıllarda artacağını ve elektrikli araç kullanımının dünya da yaygınlaşması Çin'in otomatik sektörünün gelmesiyle dünyadaki en büyük üretici olduğu dile getirildi. Yine dünyada sendika federasyonlarına saldırı olduğu da ifade edildi.
Bu Haberi Beğendin Mi?
2 kişiden 2 kişi beğendiSen de yorumunu yaz!
E-posta adresin gizli kalacaktır. Lütfen tüm zorunlu alanları doldurun *Haftanın Özeti
Son dakika haberleri, resimler, videolar ve özel röportajlar