2020 Yılında Akademi Liseler Gençlerin Uğrak Yeri Oldu
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin model ve ödüllü gençlik projesi ‘Kılavuz Gençlik’ her geçen yıl çalışmalarını arttırarak yoluna devam ediyor. ‘Kılavuz Gençlik’, ilköğreti…
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin model ve ödüllü gençlik projesi ‘Kılavuz Gençlik’ her geçen yıl çalışmalarını arttırarak yoluna devam ediyor.
‘Kılavuz Gençlik’, ilköğretim, lise ve üniversite gençliğine yönelik salon programları, tematik kamplar, akademik çalışmalar, sosyal aktiviteler, sportif etkinlikler ve kulüp faaliyetleri olmak üzere birçok alanda hizmet veriyor. ‘Kılavuz Gençlik’ projesi kapsamında kurulan Akademi Lise’ler 2020 yılında da gençlerin uğrak yeri oldu.
COVİD-19’A RAĞMEN
Gençliğin kişisel gelişimi ve geleceğe hazırlanması için akademik destek, sosyal etkinlik, sportif faaliyetler gibi alanlarda çalışmalar yürüten Akademi Liseler, 2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsüyle de savaştı. Söz konusu virüs nedeniyle bazı faaliyetler sekteye uğrasa da gençler her anlamda desteklenmeye devam edildi. Gençlerin tehlikelerden uzak tutulması, bilgi ve becerilerinin arttırılmasına yönelik nitelikli bir zaman dilimi sunularak hizmetler yürütülürken, özelikle sosyal medya ve canlı yayınlarla gençlerle buluşmalar yapıldı.
KILAVUZ GENÇLİK BULUŞMALARI
Gençlik Buluşmalarının birincisi 17 Ocak Cuma günü Akademi Lise Yazarlık Atölyesi’ne başvuran öğrenciler ve söyleşiye davetli çok sayıda öğrenci ile birlikte Kartepe Nurettin Topçu Akademi Lise Kütüphanesi’nde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Buluşmada öğrencilerin olaylara bakışı dikkate alınırken aynı zamanda şehrin imkânlarının gelişmesi, üretimin sağlık ekseninde arttırılması, geleceğin teknolojisini üretirken izlenecek yollar konuşuldu. Buluşmada Başkan Büyükakın birikimlerini öğrencilerle paylaştı. Bununla birlikte gençler de kendi fikirlerini paylaşma imkânı buldular.
CANLI YAYINLAR
Sosyal medyadan gerçekleştirilen canlı yayınlara psikoloji, edebiyat ve sinema gibi dallarda uzman konuklar katıldı. Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu ile 'Güçlü Aile Bağışıklığı' ile başlayan canlı yayınlar Yazar Serdar Tuncer'in katılımıyla ‘Kalbine Dön’ , Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın katılımıyla ‘Ruh Sağlığımız ve İnanç Psikolojisi’ , senarist ve yönetmen Osman Nail Doğan ile ‘Tutunamayanlar’ ve Gazeteci Yazar İsmail Kılıçarslan ile “Birtakım Cinslikler” konuları işlendi.Yayınlar özellikle gençler tarafından takip edilirken sosyal medya üzerinden gerçekleşen programlara yoğun ilgi oldu. Canlı yayınlar akşam saatlerinde yapılırken gençler yayınları takip ederek konuklara sorular da yöneltebildi. Canlı yayınları yaklaşık 215 bin kişi izledi.
ARA’DA BİR GÖRÜŞELİM
Koronavirüs salgınıyla beraber öğrencilere destek olmak için YKS’ye (AYT-TYT) hazırlanan gençlere “Ara’da Bir Görüşelim” uygulaması geliştirildi. Uygulamayla gençlere çevrimiçi olarak psikososyal destek verilirken okullarda yüz yüze eğitime ara verildiği andan itibaren “Ara’da Bir Görüşelim” uygulamasıyla gençlerin sınav kaygısının azaltılması amaçlandı. Öğrenciler psikososyal yönden desteklenirken özelikle sınavlarla ilgili oluşabilecek soru işaretlerinin minimum seviyeye çekilmesi hedeflendi. Mart ayından itibaren vaktinin büyük kısmını evde geçiren ve sınavlara hazırlanan gençlere akademi liselerdeki rehberlik ve psikoloji danışmanları tarafından telefonla iletişim kurularak destek verildi.
YAZARLIK ATÖLYESİ
Bu alanda ilgisi ve yeteneği olan gençleri keşfetmek ve onları alanında yetkin ve tecrübeli yazarlar tarafından geliştirmek amacıyla Akademi Liselerde bu yıl da Yazarlık Atölyesi devam etti. Deneme (makale), şiir, portre (biyografi), hikâye (öykü) ve karikatür alanında yeteneği olan ve kendisini geliştirmek isteyen lise öğrencileri için verilen eğitimlerden öğrenciler faydalanırken, eğitimler dönem içerisinde toplam 16 hafta sürdü. Yazarlık atölyesi pandemi döneminde ise çevirim içi olarak devam etti.
GÖNÜL COĞRAFYASI OKUMALARI
Geçmişte yaşanan olayları fark ve idrak etme, farklı coğrafyaların tanınması ve tarihte yaşanan olaylar hakkında bilinçlenmesi amacıyla her yıl düzenlenen Gönül Coğrafyası Okumaları, 2020 yılında Türkistan - Semerkant ve Buhara bölgelerini konu aldı. 2020 eğitim öğretim yılı için belirlenen bu başlık kapsamında Kocaeli genelinde 125 okuldan 4410 öğrenci başvuruda bulundu. Bu yıl projeye dâhil olan öğrenciler, Necip Kiylani'ye ait “Türkistan Geceleri” ve Yılmaz Öksüz'ün “Pir-i Türkistan” kitaplarını okuyarak hazırlık yapmıştı. Dereceye giren öğrenciler için Semerkant’a planlanan gezi ise pandemi sebebiyle ileri bir tarihe ertelenmişti.
AKADEMİ LİSE PERSONEL HİZMET İÇİ EĞİTİMİ
2020 eğitim -öğretim yılının ilk yarısının ardından Akademi Liselerin sonraki döneme dair beklenti ve hedeflerini belirlemek üzere üç günlük hizmet içi eğitimi yapıldı. Konularında uzman eğitmenlerin katılımıyla üç günlük eğitim Gebze Kılavuz Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirildi. Hizmet içi eğitimine ilk gün Uzm. Psk. Feyzullah Gürdaş ve Yazar Dursun Çiçek katılırken, ikinci gün ise eğitmenlerimize Prof. Dr. Nurullah Genç ile Sosyal Medya Derneği Başkanı Said Ercan seminer vermişti.
Bu Haberi Beğendin Mi?
0 kişiden 0 kişi beğendiSen de yorumunu yaz!
E-posta adresin gizli kalacaktır. Lütfen tüm zorunlu alanları doldurun *Haftanın Özeti
Son dakika haberleri, resimler, videolar ve özel röportajlar